0

Starbucks Rap Yoksa Viral mi?

Posted by M. Gizem Akbulut on 13:58 in
Geçen gün webde gezerken bu videoyla karşılaştım.Pazarlamayla bu kadar ilgilenince insan doğal olarak her izlediği videoya bir viral marketing çalışmasımı bu acaba şüphesiyle yaklaşıyor.Hele ki bu videoda rap o kadar güzel kurgulanmış ki kesin gözüyle bakmama sebep oldu.Derken sosyal ağın avantajlarından faydalandım ve videonun yaratıcısı olan Ellen Drottla iletişime geçtim.
Ellen Drott ve 2 arkadaşı bu videoyu 18 yaşındayken ,bize göre lise sondayken çekmişler.Şu anda kendisi üniversitede arkeloji ve sosyal bilimler bölümünde okuyor.Ellen'a bu video ile ilgili bir kaç soru sordum.O da beni kırmadı ve cevapladı;
Gizem:İlk sorum tabiki Starbucks rap videosu bir viral marketing kampanyası mı?
Ellen:Hayır bu video tamamiyle bizim tarafımızdan hiç bir ücret veya menfaat gözetmeksizin bir teori üzerine çekildi.
G:Teori? Bunu açıklar mısın?
E:Lise sondayken Mc Donald's arabaya servis ünitesiyle ilgili bir rap yazma projemiz vardı. Bunun üzerine öğretmenimizde konuşurken kendisinin ikinci iş olarak starbucksta barista olarak çalıştığını ve eğer kendisine biri arabaya serviste siparişi rap olarak verirse onunda karşılığında rap yapacağını söyledi.Tabi bu da bizde acaba biri bize rap olarak cevap verir mi? sorusunu aklımıza getirdi ve denedik.
G:Video çok başarılı olmuş önce bunu söylemek isterim,peki gittiğiniz starbucks öğretmeniniz çalıştığı starbucks mı?Rap olarak karşılık alana kadar devam edecek misiniz?
E:Hayalimiz cevap alana kadar devam etmekti ama hem okul bitti yaz tatiline çıktık derken üniversite oyle kaldı.O gördüğünüz starbucksta farklı bir tanesi.
G:Videonuz çok beğenilmiş,Youtube da tıklanma rekorları kırmışsınız,bunun üzerine starbucks yetkilileri sizinle bağlantıya geçti mi?
E:Starbucks'ın pazarlama departmanından bir kişi benimle bağlantıya geçti,videoyu çok beğendiklerini ve Starbucksta çalışmanın ne kadar güzel olduğunu anlatan bir rap yazmamı istedi.Youtube da bu videoyu da görebilirsin.Bir önceki kadar iyi olmadı ama biz yaparken gene çok büyük keyif aldık.
G:Herhangi bir ücret teklif ettiler mi?
E:Hayır ki zaten önemli değil,biz yazarken ve çekerken çok eğleniyoruz.
G:Zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim.Seninle tanışmak benim için bir zevkti.
E:Benim içinde öyle,kendine çok iyi bak.
Bu konuşmayı yaptıktan sonra şöyle bir kendi lise hayatımı düşündümde biz müzik dersinde dahi bu şekilde birşey yapmaya kalksak sanırım müdürün odasına yollanırdık. Eğitimlerindeki fark tartışılmaz boyutta ve kesinlikle bu fark onların yaratıcı olmalarını perçinliyor.
Olaya pazarlama açısından baktığımızda çok güzel bir viral marketing fikri olduğu düşüncesindeyim. Hem ürünleri hemde kesinlikle firmanın genç ve dinamik imajını ortaya koyuyor.Viral marketing in en temel şartı olan amatör görünümlü(ki zaten amatör çekimmiş), yaşanan heyecanı izleyiciye yansıtan ve paylaşımı kolay bir video olmuş. Tekrardan tebrik ediyorum ve bu yaratıcı zekalarıyla cesaretlerini kaybetmemelerini diliyorum.






0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 M. Gizem Akbulut All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.