0

Do it yourself

Posted by M. Gizem Akbulut on 04:39 in
Do it your self yani kendin yap tüm dünyayı saran yeni bir trend.Yeni trend dediysek yeni çıktı değil sadece yeniden moda oldu.İlk çıkışı 1950'li yıllarda geleneksel tüketici toplumuna karşı bir tepki olarak oluşmuş.Geleneksel tüketiciler fabrikasyon, aynı ürünleri sunarken,entel olarak tabir ettiğimiz kişiler bu ürünlerin her kişinin kendi bilgi birikimiylede yapılabileceğini savunmuş.Her olgunun verimli kullanılabilme kuralları varolduğu gibi DIY'ın da bir takım kuralları var.Bunları sıralamamız gerekirse;

1)Kendi yaptığınız ürünün fabrikasyon üründen daha ucuza mal olmalı.

2)Fabrikasyon ürünle görünüş olarak rekabet edebilmeli.

3)En az fabrikasyon ürünler kadar sağlam olmalı

4)Fabrikasyon ürünle aynı işlevi gerçekleştirebilmeli.

5)Ürettiğiniz ürünün kalite standartı fabrikasyon ürünlerin standartına eş veya daha iyi olmalı.

Üstte yazdıklarımız varolan ihtiyacımız karşılanamadığı zaman bunu karşılamanın yolu olarak kendimizin bu ürünleri yaratmasıyla ilgiliydi.2000'li yıllarda bu kadar marka,bu kadar ürün çeşidi ve kampanyalar varken direk kendimizin yapmasına çok ihtiyaç kalmadı.Ama bu durumda da kendi markamızı ön plana çıkarmak için DIY'dan yararlanmamız gerekiyor.Kendin yap kavramı firmaların maliyetlerinin düşürülmesi açısından pazarlamacılara güzel bir çözüm yolu.Bu uygulamayı kullanan ünlü firmalardan ilk akla gelenler ise IKEA ve Pegasus.
Ikea ve Pegasus bizlere ürünleri en düşük fiyatla sunmasıyla ön plana çıktı.Peki en düşük fiyatı yakalamak için neleri feda etmemiz gerekir? Düşük fiyat demek maliyetleri azaltmak demek,maliyet kavramına giren kalemlerden kaliteyi koruyarak indirebileceğimiz tek kalem ise personel masrafları.


Ikea'dan mobilya aldığınız zaman ikea bu ürünü eve teslim etmiyor,montaj tamamen size ait hatta ürünü depodan siz bulup alıyorsunuz.Bu da ikea'nın eleman ihtiyacını en aza indiriyor bu sayede de bu masraflar ürün fiyatlarına eklenmediği için ürün fiyatları minimize edilmiş oluyor.


Pegasus ise bu kavramı kullanan ilk Türk markası diyebiliriz.Pegasusda da koltuktan kalktığınız zaman kemerleri sizden düzeltmeniz bekleniyor.Sizin rahatınız için talep ettiğiniz ayrıcalıklardan da ücret alınıyor ve aynı zamanda check-inleri makinalardan kendi başınıza yapabiliyorsunuz. Bunlarda gene eleman ihtiyacını aza indirerek ekonomik fiyatlara gelme amaçlı yapılan yenilikler.

Sadede gelirsek vizyon sahibi olan her firmanın DIY kavramını tıpkı Ikea ve Pegasus gibi bünyelerine entegre etmeleri fark yaratmak adına doğru bir çözüm olacağı düşüncesindeyim.

0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 M. Gizem Akbulut All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.