0

Mobil Pazarlama

Posted by M. Gizem Akbulut on 08:31 in
Mobil pazarlama bize son dönem teknolojik gelişmeyle birlikte yenilenen pazarlama anlayışının bir hediyesi.Tanımlamamız gerekirse,mobil pazarlama başlı başına bir pazarlama stratejisi değil.Genel anlamda hızlı tüketim malları,tekstil ve bankacılık gibi sirkulasyonu hızlı olan mal ve hizmetlerin kendi pazarlama stratejilerine entegre olarak kullanılan ek bir yöntem.
Türkiye gibi cep telefonun çok yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde mobil pazarlama firmalar için maliyeti düşük,hızlı ve hedef kitleye kolayca ulaşma imkanı sağlayan bir kampanya şekli.Dolayısıyla bu da firmaların mobil pazarlamaya doğru yönlenmelerini sağlıyor.Firmalar mobil pazarlama kampanyalarını temel anlamda iki şekilde gerçekleştiriyorlar.
İlk yöntem firmalarin teşebüsüyle gerçekleşiyor.Şöyle ki;

Firmaların kendilerinin sahip olduğu,ürünlerini kullanan müşterilerine ait izinli veri tabanlarını kullanarak yolladıkları kısa mesaj veya e-mail servisleriyle sahip oldukları müşteri veya potansiyel müşterilerine kampanyaları hakkında bilgi amaçlı yolladıkları mesajlardan oluşuyor. Bu yöntemde varolan risk firmaların tam anlamıyla izinli pazarlama yapmadıklarında bir takım müşterilerinin memnuniyetsizliğine neden olmalarıdır.Mobil pazarlamanın ilk yöntemine birçok örnek vermek mümkün.En basit örnek olarak bir takım giyim firmalarının indirim dönemlerinin SMS olarak size yollanmasını gösterebilirim.

İkinci yöntem ise markanın ilk adımı bir web platformu veya GSM şebekesine devrettiği yöntemdir. Bu yöntemi gerçekleştirebilmek için müşteriyi çekmek adına sonuna bir ödül konulması gerekir. Aynı zamanda bu ödül sebebiyle bu ağı kullanmak isteyen müşteriler tam anlamıyla izin verdikleri için izinli pazarlamanın tüm etik kurallarının gerçekleşmesini sağlamış olurlar.
Türkiye'de şu anda izinli pazarlamayı web sitesi sayesinde yapan tek bir internet sitesi var oda http://www.superteklif.com/ bu internet sitesinde kişisel bilgileriniz tam anlamıyla bir veri tabanında kesinlikle güvenli bir şekilde saklı tutuluyor ve sadece sizin izin verdiğiniz alanlarda size yollanan reklamlar sayesinde puan toplamanız sağlanıyor.Bu puanlar daha sonra vereceğiniz banka hesaplarına nakit olarak aktarılıyor.
GSM şebekesi olarak da Turkcell'in dünya da ilk ve tek olan TonlaKazan uygulaması var. Ayrıntıları http://blog.tonlakazan.com/ internet sitesinden de okuyabileceğiniz gibi temel anlamda arandıkça kontör/dakika kazanıyorsunuz.Üstte anlattığımız ödül Turkcell de bu.Buna
karşılık olarak TonlaKazan.com a girerek seçtiğiniz bir reklam tonunu,telefonunuzun arama sesi olarak ayarlıyorsunuz.Yani sizi arayanlar normal telefon tonu yerine reklam dinliyorlar.

0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 M. Gizem Akbulut All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.